Vastgoed aan zee is weer 'hot'

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is met maar liefst 19 procent gestegen vorig jaar. Vastgoed aan zee is daarmee opnieuw 'hot' na een paar magere jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Notarisbarometer. De prijzen zitten intussen bijna weer op het recordniveau van 2012. Er zijn grote verschillen tussen de kustgemeenten, maar enkele voorbeelden springen eruit. Knokke en De Panne bijvoorbeeld zijn gemiddeld fors duurder geworden.
Een appartement op de dijk van Knokke kostte vorig jaar gemiddeld 820.900 euro, tegenover 687.592 euro een jaar eerder. Dat is goed voor een stijging van 130.000 euro of bijna 20 procent.
"Erg opvallend in zo'n duur marktsegment", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Het aantal transacties in Knokke steeg met een kwart, maar slechts een minderheid van die transacties gaat over appartementen op de dijk zelf.
Ook in De Panne was er een ferme prijsstijging van 22,8 procent in een jaar tijd tot 231.000 euro.  Voor een appartement aan de dijk klom dat naar 264.000 euro: 74,8 procent hoger dan een jaar eerder. Die cijfers vallen te relativeren, omdat het om een relatief kleine markt gaat per gemeente, waardoor de cijfers kunnen worden beïnvloed door nieuwbouwprojecten, zoals in De Panne, zegt Van Opstal.
Assistentiewoningen verklaren veel
De forse prijsstijging komt er ook na enkele jaren van prijsdalingen, vooral in 2013 en 2014. Het niveau van het vastgoed aan de Belgische kust zit nu opnieuw op het niveau van 2012.
"Enerzijds is er de lage rente en zoeken de mensen beleggingen. Anderzijds blijft een woonkrediet bij de bank relatief goedkoop", zegt Van Opstal. Maar waarom kopen de mensen dan aan zee, en niet ergens anders? "Er is het succes van de serviceflats of assistentiewoningen, waar de vraag specifiek aan zee groot is. De zee is rustig, je hebt er een stukje natuur en de mensen zien er het voordeel in van een familiaal gebeuren: familie of vrienden komen al eens makkelijker op bezoek aan zee."
Kloof tussen nieuw en ouder, maar zicht op zee blijft een kostbaar goed
Het is belangrijk om het verschil tussen de nieuwbouwprojecten en ander, ouder vastgoed, zegt Van Opstal. "We zien daar twee grote tendensen. Oudere appartementen zijn talrijk en daar staan de prijzen onder druk. Daarnaast heb je recente appartementen of nieuwbouw, zoals assistentieflats, waar er vaak een gemeenschappelijke ruimte bijkomt voor fitness, met een zwembad enz. Dat trekt de gemiddelde prijzen naar boven."
Gemiddeld werd vastgoed in de kustgemeenten vorig jaar 2,8 procent duurder. Voor appartementen aan de dijk was dat 6,2 procent.
Van Opstal zegt dat een nieuwe trend is ingezet, na enkele magere jaren, en ziet weinig redenen waarom die zou keren, zeker met de vergrijzing van de bevolking.
Bron: deredactie.be

Lees meer

An en Dirk Willemyns, thuis in Knokke - Het Zoute

Naar aanleiding van de ZOUTE GRAND PRIX®, werden An en Dirk Willemyns geïnterviewd. Met hun 3 makelaarskantoren te Knokke is hun gelijknamige bedrijf ‘Dirk Willemyns’ namelijk trotse Gold sponsor van het evenement. Hier kunt u een deel van het interview lezen dat niet in het ZOUTE GRAND PRIX MAGAZINE®Preview verscheen.
Hoe komt het eigenlijk dat vastgoedmakelaars in Knokke-Heist zo weinig met een exclusief mandaat kunnen werken?
“Voor een deel omdat we het zelf toelaten, maar ook voor een stuk omdat verkopers zich vaak moreel ‘verplicht’ voelen ten opzichte van meerdere kantoren.”
Waarom zijn jullie sponsor van de ZOUTE GRAND PRIX®?
“Omdat dit het event is dat het beste past bij Knokke-Zoute. Het is zeer goed georganiseerd en veel van onze klanten rijden met classic cars. Het geeft bovendien een enorme boost aan Knokke-Heist in een kalme periode. We kunnen op een bevoorrechte manier genieten van het event en ook het feit dat we als sponsor een aantal klanten kunnen inschrijven voor de Zoute Rally is zeker een pluspunt.”
Ben je zelf een autoliefhebber?
“Uiteraard hou ik van een mooie wagen. De looks, het comfort, de technologie… Ongelofelijk hoe we de laatste tien jaar geëvolueerd zijn. Ik rij nu trouwens elektrisch. Stilaan een must zeker als we die mooie knotwilgen in Knokke nog lang willen laten meegaan…(lacht).”

Lees meer

ZOUTEPOLDER

Uitzonderlijk appartement in een kleine, nieuwe en exclusieve residentie op een eersterangsligging : rechtover het Dominikanenkerkje in het Oude Zoute en op slechts een drive van de "Royal Zoute Golf Club" en de zee. Samenstelling : inkomhall met vestiaire en toilet. Woon- en eetkamer openend op zuidgericht terras. Volledig ingerichte keuken (Bulthaup). Hoofdslaapkamer met aansluitende badkamer. Tweede en derde slaapkamer. Ruime douchekamer. Tweede zeer ruim terras van 50m². Zeer hoge afwerkingsgraad: domotica, eiken parket, marmer, airco, screens,... Eigen kelder met wasmachine en droogkast, fietsenberging. Mogelijkheid tot aankoop van dubbele garagebox in de residentie. Warm aanbevolen! Contacteer ons voor een bezoek.

Lees meer

Vastgoedkantoor Dirk Willemyns is hét adres voor immo in Knokke
 
Dirk Willemyns is een gevestigde waarde op gebied van immo in Knokke. Zowel voor wie immo in Knokke verkoopt, als voor wie immo in Knokke verhuurt en voor wie op zoek is naar immo in Knokke.  
 
U kan rekenen op de jarenlange ervaring van een deskundig team dat uitstekende service en een persoonlijke aanpak garandeert. Bij Dirk Willemyns geniet uw immo in Knokke en omliggende regio’s de maximale zichtbaarheid. Neem contact op en wij helpen u graag verder.